måndag 17 oktober 2016

Spöken och fladdermöss

 

Så var det dags för ytterligare en helg där det brukar gå åt rätt mycket sötsaker. Men största frågan verkar ändå vara, "När ska barnen gå runt...?" De verkar ta alla chanser som finns, helgen innan 31 oktober, 31 oktober och helgen efter 31 oktober. För att inte missa någonting. Ska man ta en helg från andra länder så får man kanske göra som de gör också? Så då borde de kanske gå 31 oktober...

Här är ett par enkla halloweengodsaker, som är så där barnsligt goda. Enkla maränger formade som spöken och vaniljkakor som färgats med svart hushållsfärg och är utstuckna som fladdermöss. 
Båda dessa går att göra i (nästan) alla storlekar och former. Endast gräddtiden som kanske måste justeras om det är riktigt stora mästerverk. 

Dessa bakades för att ge bort som present, men som tur var blev det över så vi kunde njuta av dem här hemma också!

Vaniljkakorna kommer från Sockerrus.se. Ett recept jag har använt flera gånger, resultatet har varit olika färger och olika former. 
Detta är en bra kaka att baka med barn. Även om degen blir varm så är den lätt att trycka ut figurerna i. 
Tänk på att fladdermössen behöver vilotid i kylen innan de kan bakas ut. 


Fladdermöss

230 g rumsvarmt smör
230 g rörsocker
1 ägg
0,5 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
340 g vetemjöl
Karamellfärg

1. Rör ihop smör och socker. 

2. Tillsätt sedan ägget och fortsätt att röra. 

3. Tillsätt karamellfärg/hushållsfärg och blanda ordentligt. 

4. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandningen. 

5. Knåda ihop till en stor degklump och rulla in i plastfolie och låt vila i kylskåpet minst 2h.

6. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. 

7. Dela upp degen i mindre bitar och låt de bitar som inte kavlas ligga kvar i kylen. 
Kavla ut till ca 5 mm tjock och tryck ut i önskade former, lägg på bakplåtsklädda plåtar. 
Lägg in överbliven deg i kylen/frysen och ta en ny bit och kavla. 

8. Grädda 8-10 min, tills de fått lite färg längst ut. 

9. Låt svalna på galler, gärna med bakplåtspapper på så de inte trillar emellan. 

 
 


Spöken
2 äggvitor
1,5 dl rörsocker
Strössel, choklad el dyligt till ögon och ev mun 

Varmluftsugn, 100 grader

1. Vispa äggvitorna på låg hastighet en stund, tills det bildats vitt skum. På så sätt blir marängen mer stabil. 

2. Öka hastigheten och tillsätt sockret, lite i taget. 
Smeten ska bli blank och fin. 

3. Häll smeten i spritspåse och en tyll som passar figuren. Jag använde en vanlig rund tyll, stl 13. 
Spritsa ut till önskad storlek på plåtar med bakplåtspapper. 

4. Jag fick ut två plåtar, och med varmluft kan man ha båda inne samtidigt. 1,5h passade min storlek. Gör du dem väldigt stora får de nog vara inne lite längre. Glöm inte att det är bra att kvalitetstesta dem ;-)

Marängspöken 

2 kommentarer:

  1. Så fina, tänk om jag kunde baka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sanna! Klart du kan baka, bara sätt igång! 😋

      Radera